Friday, November 5, 2010

Hanya Setempayan Air"Esok, setiap satu keluarga di kampung ini mesti menyumbangkan semangkuk susu untuk membantu askar askar kita yang sedang dalam perjalanan menuju ke medan perang untuk mempertahankan negara," kata seorang penghulu dengan begitu bersemangat sekali dalam satu perhimpunan seluruh penduduk kampungnya.

"Tidak banyak, hanya semangkuk susu," tambah penghulu itu lagi.

"Saya akan letakkan sebuah tempayan besar di halaman rumah saya pada petang ini. Kamu semua boleh menuang semangkuk susu yang di maksudkan mulai petang ini sehingga awal pagi esok. Tentera kita akan sampai sebelum tengah hari dan dapatlah mereka minum sebelum meneruskan perjalanan pada waktu petangnya," jelasnya panjang lebar.

"Ah, aku hanya mahu membawa semangkuk air dan tidak akan siapa yang tahu bila aku campurkan dengan susu yang banyak dalam tempayan besar itu," bisik hati seorang penduduk kampung.

"Kalau aku tuangkan semangkuk air ke dalam tempayan, tidak menjejaskan apa apa. Hari pun sudah gelap," detik rasa seorang penduduk yang lain.

Esoknya, alangkah terkejutnya si penghulu dan seluruh penduduk kampung bila yang terkumpul dalam tempayan itu bukanlah susu tetapi setempayan air!!

Pengajaran :
  • Sikap 'tidak apa', lepas tangan dan curi tulang akan merosakkan semangat setia kawan dan keberkesanan satu regu kerja yang baik.
  • Sikap pentingkan diri mudah berjangkit.
  • "Feeling if God in you" ialah jawapan kepada setiap diri untuk menolak anasir anasir yang boleh merosakkan keikhlasan semasa kita bekerja dalam kumpulan.
Comments
1 Comments

1 comments:

Ashiya Mizuki said...

huhu..tau xper...kalo setiap sorang pikir cm2, memang rosaklh..isk3...