Friday, May 21, 2010

[KONGSI] Kesan Minum BerdiriBlog ni dulu aku terbuat sebab blog aku yang lama hang..Disebabkan blog yang lama sudah pulih seperti asal, blog ini hampir ku tinggalkan..Sekarang, nama blog ni aku tukarkan menjadi kisah misteri..Kenapa kisah misteri?? Sebab aku nak share apa2 je pasal kisah misteri yang aku baca..Tapi xkesahla misteri ke x, janji aku nak share bacaan yang aku baca dengan korang..

Ok..Fisrt kisah yang aku nak kongsi bertajuk seperti entry di atas...

Dalam hadis Rasulullah disebutkan "Janganlah kamu minum berdiri". Ini dibuktikan dari segi kesihatan. Air yang masuk dengan cara duduk akan disaring oleh sfringster. Sfringster adalah suatu struktur maskuler (berotot) yang boleh membuka (sehingga air kemih boleh lalu) dan menutup. Setiap air yang kita minum akan disalurkan pada "pos-pos" penyaringan yang berada di ginjal. Ha, jika kita minum berdiri, air yang kita minum tidak akan disaring lagi. Terus menuju pundi kencing.

Ketika terus menuju kandung kemih, maka terjadilah pemendapan di saluran ureter. Kerana banyak limbah-limbah yang tinggal di ureter. Inilah yang menyebabkan penyakit batu karang. Salah satu penyakit ginjal yang berbahaya. Susah kencing itu penyebabnya..


Jadi kawan2, kita janganlah minum berdiri. Seeloknya minum la dengan duduk. Kan nampak lebih sopan. Penyakit susah kencing juga dapat dielakkan. Kelakuan juga mencerminkan peribadi kita yang sebenar..Sebar2 dengan kawan2 yang lain ea..=))


Comments
3 Comments

3 comments:

•:*:• 8 - July •:*:• said...

suke info...gud!! :)

sarah shafie said...

bgus info n..tq..

miss hav0c said...

haaaa kan budak2 kecik ske sgt kencing diri