Wednesday, December 14, 2011

Betapa Nikmatnya Kejayaan Setelah Mengalami Kesusahan.

--> Saya nak share 1 artikel mengenai kesungguhan seseorang yang hidup susah menjalani kehidupan seharian tanpa keluh-kesah


******************


Seorang yang berjaya pernah berkata : " Aku dilahirkan dalam keadaan sangat fakir dan keadaanku telah menimpaku sejak aku dalam buaian. Aku telah merasakan pahitnya meminta sepotong roti kepada ibuku. Pada saat itu, dia tidak memiliki sepotong roti kering pon untuk diberikan. Aku meninggalkan rumah pada usia 10 tahun dan aku telah bekerja pada usia sebelas tahun. Aku hanya belajar dalam masa sebulan dalam setahun. 


Setelah bekerja keras selama 11 tahun, aku memiliki sepasang lembu dan 6 e kor unta yang memberi pulangan kepadaku sebesar 84 dolar. Aku tidak pernah mengeluarkan sesen pon untk berfoya-foya. Malah aku sentiasa menghargai setiap satu dolar yang aku peroleh sejak aku bekerja sehingga berusia 21 tahun.


Aku benar-benar merasakan letihnya bekerja. Aku sedar bahawa itu adalah perjalanan yang panjang untuk meminta pekerjaan kepada orang lain. Dengan bekerja seperti itu, aku berharap dapat melangsungkan kehidupan aku.


Pada bulan pertama saaat usiaku menginjak 21 tahun, aku pergi ke hutan untuk menebang kayu. Setiap pagi sebelum subuh, aku sudah bangun untuk melakukan pekerjaanku yang sukar sehingga malam hari.Aku lakukan hanya untuk mendapatkan gaji sebanyak 6 dolar di akhir bulan. Bagiku, setiap dolar dari enam dolar tersebut sangat bererti, seolah-olah ia adalah bulan purnama di tengah kegelapan.

Comments
10 Comments

10 comments:

✿Dear Yayah✿ said...

ada sambungan ke ni?

Ku Azhar said...

eh xleh login?

BisMi Aishah said...

ermmmmm .....

sedar dan menyedari

FYA PELANG! said...

renungan ni, sedap ni :) kisah2 yang bole kita same2 pelajarinyaa.

FYA PELANG! said...

eh, lupa. jemput ke blog fya. ade freebies terbaru tau ;)

Sheila Nasir said...

nice blog.. :) fOllow me k..

ikhlas,
http://sheilanasir.blogspot.com/

eyka yuca mika ツ said...

kegagalan adalah titik permulaan utk berjaya ;]

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

belajar dari suatu kepayahan dan kesusahan itu suatu yang indah apabila berbuah kemanisan pada penghujungnya!:) goodluck!

mybunny said...

follow u..cantik blog.:)

aimie amalina said...

betooooooooool
sgt sokong
dgn merasa sssh tu
buat kita lbh mghargai :)